اخبار

فسخ معامله خودرو ؛ ضرر و زیان خریدار و فروشنده + شرایط و عواقب

فسخ معامله خودرو ؛ ضرر و زیان خریدار و فروشنده + شرایط و عواقب

در هر معامله خودرویی احتمال فسخ معامله از سوی طرفین وجود دارد. اما برای آن که همه چیز به خوبی قابل کنترل باشد و هیچ یک از دو طرف با مشکل مواجه نشوند نیاز است که به قوانینی که در این خصوص وضع شده اند توجه شود. فسخ معامله خودرو دارای شرایط و قوانین خاص خود است که دو طرف باید زمانی که قصد داشته معامله را به هر دلیلی فسخ کنند به آن ها پایبند باشند. برای جلوگیری از ضرر و زیان از فسخ معامله احتمالی خودرو، با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید تا صفر تا صد فسخ معامله خودرو ؛ شرایط و قوانین مربوط به آن را بررسی کنیم:

فسخ معامله خودرو چه شرایطی دارد؟

در پروسه خرید و فروش خودرو، در قدم اول باید قولنامه یا مبایعه نامه تنظیم شود. در صورتی که هنوز فرآیند سند زدن و نقل و انتقال خودرو را انجام نداده اید طی شرایطی خاص قادر به فسخ معامله هستید. در واقع به کمک قوانین مختلف که در ادامه برخی از مهم ترین آن ها آورده شده است شما می توانید به صورت قانونی و بدون پرداخت خسارت، اقدام به برهم زدن معامله نمایید:

خیار غبن

منظور از خیار در واقع بهم زدن معامله به حق است. خیار غبن به معنای این است که یکی از طرفین، از این معامله، ضرر دیده اند. برای مثال در صورتی که فردی بعد از معامله متوجه شود که خودروی او قیمت بسیار بیشتری به نسبت قیمت ذکر شده در معامله دارد قادر است به حکم خیار غبن اقدام به فسخ معامله کند.
البته لازم به ذکر است که در اکثر قراردادها بنابر عرف ذکر خواهد شد که “همه خیارات از جمله خیار غبن ساقط شده است” و از این رو نمی توان به سادگی هر معامله ای را به هم زد.

خیار شرط

این خیار به معنی این است که خریدار و فروشنده هر دو یا تنها یکی از طرفین تا زمان مشخصی قادر به فسخ معامله هستند و این شرط به همراه مدت زمان توافقی در معامله آورده می شود. البته بهتر است این خیار تنها زمانی مورداستفاده قرار بگیرد که دو طرف در رابطه با آن توافق داشته باشند تا معامله بدون هیچ توجیهی بر هم نخورد.
در صورت استفاده از این خیار همچنین نیاز است جریمه فسخ قرار داد را مشخص نموده و فرد متقاضی فسخ را ملزم به پرداخت بدانید.

فسخ معامله خودرو

خیار تخلف شرط

چنانچه فرد مقابل در معامله، به قول خود عمل نکند و از زیر بار کاری که انجام آن را پذیرفته است شانه خالی کند طرف دیگر معامله این امکان را خواهد داشت که به حکم خیار تخلف از شرط، فسخ معامله کند.

بهترین لوازم یدکی آریزو 6 را از ما بخواهید

خیار مجلس

از این خیار زمانی می توان استفاده کرد که طرفین قرارداد هنوز در محل تنظیم قرارداد باشند. در واقع چنانچه حین نوشتن به دلایل مختلفی از این خرید و فروش منصرف شوید می توانید به کمک خیار مجلس، معامله را همان جا فسخ کنید.

خیار تدلیس

در صورتی که طی یک معامله، فروشنده با پنهان کاری یا بهتر نشان دادن خودرو از آن چیزی که هست، فرد مقابل را فریب دهد مرتکب عمل غش در معامله می شود و خریدار چنانچه این حق از او در قولنامه گرفته نشده باشد قادر است به صورت قانونی و به پشتوانه خیار تدلیس، معامله را فسخ کند.

خیار عیب

حتی اگر تمامی مراحل نقل و انتقال خودرو را طی کرده، پرداخت پول انجام شده و سند نیز منتقل شده باشد باز هم با اتکا بر خیار عیب در صورتی که در خودرو نقصی وجود داشته باشد می توانید معامله را فسخ کنید. تنها تفاوت این خیار با خیار تدلیس این است که به واسطه این خیار پس از انتقال سند نیز می توانید اقدام به فسخ معامله نمایید.
البته این خیار به هیچ عنوان به نفع فروشنده نیست و از این رو معمولاً در قولنامه ها ذکر نمی شود.

شرایط فسخ معامله

خیار تاخیر

در معامله خودرو اگر در مورد زمان پرداخت وجه، چیزی نوشته نشده باشد و دو طرف در این رابطه توافقی نکرده باشند، فروشنده می تواند بعد از سه روز، به دلیل تاخیر خریدار در پرداخت وجه، اقدام به فسخ معامله نماید.

بهترین لوازم یدکی x55 را از ما بخواهید.

خیار تعذر تسلیم

این خیار دقیقاً برعکس خیار تاخیر است و طبق آن اگر فروشنده نتواند خودرو را تحویل دهد خریدار می تواند به صورت قانونی و به حکم خیار تعذر تسلیم معامله را فسخ کند.

فسخ معامله خودرو دارای چه مراحلی است؟

در بخش قبل با مهم ترین قوانین و شروط فسخ معامله آشنا شدیم. خریدار و فروشنده با تکیه بر این شروط قادر هستند در شرایط لازم اقدام به فسخ معامله کنند. در صورتی که مدت زمان مشخصی جهت فسخ معامله از سوی طرفین تعیین شده باشد نیاز است که در همان بازه زمانی، مراحل فسخ معامله انجام شود. به طور کلی فسخ معامله ماشین باید طی مراحل زیر انجام شود:

• مراجعه فرد فسخ کننده به دفاتر قضایی و تنظیم اظهارنامه ای مبنی بر فسخ معامله با تعیین علت فسخ در آن
• مراجعه فرد خواهان به دفتر خدمات قضایی بعد از ارسال اظهارنامه و ثبت دادخواست تایید فسخ
• رسیدگی به درخواست فسخ معامله از سوی دادگاه حقوقی و صدور رای تایید یا رد آن

لازم به ذکر است که رای صادر شده از سوی دادگاه حقوقی، تا 20 روز قابل تجدید نظر است.

هزینه فسخ معامله خودرو چقدر است؟

واقعیت آن است که نمی توان هزینه مشخصی را به عنوان هزینه فسخ معامله ماشین تعیین نمود. به طور کلی طبق هر خیار هزینه فسخ متفاوت است و این هزینه به صورت صریح در متن مبایعه نامه آورده می شود. با این حال چنانچه قولنامه از نوع دستی باشد و هیچ اشاره ای در آن به هزینه فسخ قولنامه نشده باشد قاضی براساس مبایعه نامه شرایط آن، اقدام به تعیین طرف مشمول هزینه و میزان هزینه خواهد نمود.

بهترین لوازم یدکی x33 را از ما بخواهید.

حرف آخر

در این مطلب با هم به بررسی شرایط و قوانین فسخ معامله خودرو پرداختیم. آگاهی از این شرایط و ذکر آن ها در قولنامه براساس شرایط خود و طرف مقابل، کمک می کند تا یک معامله موفق را پشت سر گذاشته و در صورت بروز هر نوع مشکلی، بدون متقبل شدن هر گونه ضرر و زیانی اقدام به رفع این مشکل نمایید.

یکی از مهم ترین مراجع : caranddriver.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *